Vücut Kitle Endeksi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

BKİ veya Beden Kitle İndeksi, bir kişinin kilo ve boy ölçümüne dayanarak bir kişinin vücut yağ seviyelerini tahmin etmenin bir yöntemidir. BKİ hesaplaması dolaylı bir ölçüm olsa da, çoğu insanda vücut yağ ölçümlerinin oldukça güvenilir bir göstergesi olduğu bulunmuştur. BKİ basit bir hesaplama olduğu için, herkes aşırı vücut yağları nedeniyle sağlık riskini belirlemek için hesaplamayı yapabilir.


BKİ herkes tarafından ölçülmemesi gerekir. Çünkü gereksiz yere endişe yaratmaya gerek yoktur. Kas geliştiriciler, uzun mesafe sporcular, hamile kadınlar, yaşlılar veya küçük çocuklar için BKİ hesaplamaları kullanılmaz. Sporcular gibi kas kütlesi daha yüksek olanlar yüksek BKİ değerine sahip olabilirler ancak sağlık riskleri yüksek olmayabilir. Büyümesini tamamlamamış çocuklar veya kas kütlesini kaybedebilecek yaşlılar gibi düşük kas kütlesi olanların değerleri daha düşük olabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde, bir kadının vücut kompozisyonu değişir, bu yüzden BKİ kullanımı uygun değildir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplayıcısı

Obezite hesaplanırken, kilonuzu boyunuzun karesine (kg / m²) bölerek ve Dünya Sağlık Örgütü’nün kontrol aralığına göre hesaplanan vücut kitle indeksi (BKİ) tablosuna bakarak karar verebilirsiniz. Vücut kitle indeksi sonuçlarına göre, 30’dan fazla değerde olan kişiler obez, 40’tan fazla olan kişiler patolojik obez, 50’den fazla olan kişiler süper obez grubundadır.


Ayrıntılı bir vücut kitle indeksi ile obezite hesaplanırken, yaşınıza ve cinsiyetinize göre kilo, vücut yağ yüzdesi ve bel çevresinin normal olup olmadığını belirlemelisiniz. Vücut kitle indeksi değeriniz zayıf, aşırı kilolu, obez veya hastalıklı obezse, kilo vermek için uzmanların ipuçlarını izleyerek kilo verebilirsiniz.


Vücut kitle indeksi hesaplaması obeziteyi hesaplamak için dünya çapında kullanılmaktadır. BKİ değeriniz, kilonuzu kilogram cinsinden uzunluğun karesine (kg / m²) bölerek elde edilir. BKİ hesaplayıcısına boyunuzu ve kilonuzu girerek online sistem üzerinden de erişebilirsiniz.


Değerleriniz normalden düşük veya daha yüksekse, beslenme uzmanınız veya doktorunuz hangi tedavinin sizin için uygun olduğunu belirleyecektir. Tabi bunu yaparken ek testler (kas yoğunluğu, kan sayımı vb.) yapılmasını da isteyecektir.

Vücut Kitle İndeksi Değerleri

BKİ hesaplaması, Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflamasına dayanmaktadır. Kilonuzu boyunuzun karesine (kg / m²) ayırdığınızda, sonuç aşırı kilolu veya obez olup olmadığınızı gösterir.


18, 5 kg / m’nin Altında: Zayıf
18,5 – 24,9 kg / m Arasında: Normal Kilolu
25-29.9 kg / m Arasında: Fazla Kilo
30-39,9 kg / m Arasında: şişmanlık
40 kg / m Üstünde: Aşırı derecede obez (morbid obez) olarak görülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir