Vitaminlerin çoğu yiyeceklerden gelmelidir. Bunun nedeni, insan vücudunun yeterince üretmemesi veya hiç üretmemesidir. Her vücudun vitaminler için farklı ihtiyaçları vardır. İnsanların D vitaminlerinin çoğunu güneş ışığına maruz bırakmaları gerekir çünkü yiyeceklerinde yeterince D vitamini yoktur. Bununla birlikte, insan vücudu güneş ışığına maruz kaldığında sentezlenebilir. Farklı vitaminlerin farklı rolleri vardır ve farklı miktarlarda olması gerekir. Bilinen 13 vitamin vardır. Vitaminler suda veya yağda çözünür.
A vitamini
Kimyasal isimleri; Retinol, retinal ve beta karoten ve karotenoid olarak bilinir. Yağda çözünür. Eksikliği gece körlüğüne ve kuru kornea ile sonuçlanan bir göz bozukluğu olan keratomalaziye neden olabilir.
A vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Karaciğer, morina karaciğeri yağı, havuç, brokoli, tatlı patates, tereyağı, lahana, ıspanak, kabak, yeşil lahana, bazı peynirler, yumurta, kayısı, kavun, kavun ve süt.
B vitamini
Kimyasal adı tiamindir. Suda çözünür. Eksikliği Wernicke-Korsakoff sendromuna neden olabilir.
B vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Tahıl ürünleri, tam tahıllı ve çavdar ürünler, portakal, ayçiçeği, esmer pirinç, lahana, karaciğer, kuşkonmaz, karnabahar, patates ve yumurta.
B2 vitamini
Kimyasal adı riboflavindir. Suda çözünür. Eksikliği ariboflavinoza neden olabilir.
B2 vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Kuşkonmaz, muz, hurma, bamya, pazı, süzme peynir, süt, yoğurt, et, yumurta, balık ve yeşil fasulye.
B3 Vitamini
Kimyasal isimleri niasin, niasinamid olarak bilinir. Suda çözünür. Eksikliği ishal, dermatit ve zihinsel rahatsızlık belirtileri ile pellagraya neden olabilir.
B3 vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Kırmızı et, yapraklı sebzeler, brokoli, havuç, tatlı patates, kuşkonmaz, fındık, kepekli tahıllar, baklagiller, mantar ve bira.
B5 Vitamini
Kimyasal adı pantotenik asittir. Suda çözünür. Eksikliği paresteziye neden olabilir.
B5 vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Kepekli tahıllar, brokoli, avokado, arı sütü ve balık.
B6 Vitamini
Kimyasal isimleri; Piridoksin, piridoksamin, piridoksal olarak bilinir. Suda çözünür. Eksikliği kansızlığa, periferik nöropatiye veya sinir sisteminde beyin ve omurilik dışındaki bölgelere zarar verebilir.
B6 vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Et, muzlar, tam tahıllar, sebzeler ve fındıklar. Süt kuruduğunda B6’nın yaklaşık yarısını kaybeder. Donma ve konserve de içeriği azaltabilir.
B7 Vitamini
Kimyasal adı biotindir. Suda çözünür. Eksikliği dermatite veya enterite veya bağırsakta iltihaplanmaya neden olabilir.
B7 vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Yumurta sarısı, karaciğer, bazı sebzeler.
B9 Vitamini
Kimyasal ismi folik asittir. Suda çözünür. Hamilelikteki eksiklik doğum kusurları ile bağlantılıdır. Hamile kadınların gebe kalmadan önce tüm yıl boyunca folik asidi takviye olarak alması önerilir.
B9 vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Yapraklı sebzeler, baklagiller, karaciğer, fırın mayası, bazı takviye edilmiş tahıl ürünleri ve ayçiçeği tohumu. Bazı meyveler birada olduğu gibi ılımlı miktarlardadır.
B12 Vitamini
Kimyasal isimleri; Siyanokobalamin, hidroksokobalamin, metilkobalamin olarak bilinir. Suda çözünür. Genelde çok fazla karşılaşılan B12 eksikliği, kemik iliğinin alışılmadık derecede artmasına, anormal, olgunlaşmamış kırmızı kan hücreleri üretimine ve megaloblastik anemiye neden olabilir.
B12 vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Balık, kabuklu deniz ürünleri, et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünleri, bazı müstahkem tahıllar ve soya ürünleri ile takviye edilmiş besin mayaları.
C Vitamini
Kimyasal adı askorbik asittir. Suda çözünür. Eksikliği megaloblastik anemiye neden olabilir.
C vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Meyve ve sebzeler.
D vitamini
Kimyasal isimleri; Ergokalsiferol, kolekalsiferol olarak bilinir. Yağda çözünür. Eksikliği raşitizm ve osteomalaziye veya kemik erimesine neden olabilir.
D vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Güneş ışığından veya diğer kaynaklardan ultraviyole B’ye (UVB) maruz kalmak ciltte D vitamini oluşumuna neden olur. Ayrıca yağlı balıklarda, yumurtalarda, karaciğerde ve karaciğerde bulunur.
E vitamini
Kimyasal isimleri; Tokoferoller, tocotrienols olarak bilinir. Yağda çözünür. E vitamini eksikliği nadirdir, ancak yenidoğanlarda hemolitik anemiye neden olabilir.
E vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Kivi, badem, avokado, yumurta, süt, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, ısıtılmamış bitkisel yağlar, buğday tohumu ve kepekli tahıllar.
K vitamini
Kimyasal isimleri; Phylloquinone, menaquinones olarak bilinir. Yağda çözünür. Eksikliği, kanama diyatezine neden olabilir; bu da kanamaya karşı alışılmadık bir duyarlılık demektir.
K vitamini içeren yiyecekler şu şekildedir: Yeşil yapraklı sebzeler, avokado, kivi, maydanoz.