Circuit Training – Dairesel Çalışma

Dairesel çalışma 1953 yılında İngiltere Leeds Üniversitesi’nde geliştirilen bir antrenman metodudur. Kısaca tanımlamak gerekirse belirli hareketlerden oluşan istasyonlar arka arkaya diziliyor ve hareketler belli bir süre içerisinde dinlenmeden yapılıyor. İstasyonun sayısı kişinin yaşı , geliştirmek istediğiniz özellik ve güç düzeyi göz önüne alınarak hazırlanıyor.

İstasyonların süresi 20 ile 40 saniye olarak belirleniyor ve istasyonlar arası dinlenme süresi sporcuların güç düzeyi veya amacı gibi faktörlere göre belirleniyor. Dairesel antrenman genel olarak kuvvette devamlılık veya genel kuvvet çalışmalarında kullanılmaktadır.

Spora Yeni Başlayanlar İçin Circuit Training

Spora yeni başlayan insanlara koçları genel olarak düşük doz bir dairesel antrenman uygular. Bu dairesel antrenmana kasların adaptasyon sağlayabilmesi için tüm kas gruplarını azar azar çalıştıracak şekilde uygulanır. Kas adaptasyonu ve laktik asit birikimine vücudun alışabilmesi ve bölgesel antrenmana geçilebilmesi için yeni başlayanlara dairesel antrenman yaptırmak önemli bir konudur.

Dairesel Antrenman Özellikleri

Zaman faktörü çok önemlidir. Daha az zamanda daha etkin bir antrenman yapmış olursunuz. Özellikle zamanı kısıtlı olan insanlar için doğru bir seçim olabilir

Kondisyon ve kuvvette devamlılık açısından faydalı olup gelişiminize katkıda bulunur.

Dairesel olarak oluşturulan hareketlerde farklı kas gruplarının çalışması sağlanır. Böylece tüm vücudu çalıştırmış olursunuz.

Dairesel antrenman kardiyovasküler sistemi için faydalıdır. Aeorobik sporlar yapan kişiler için hazırlık antrenmanlarında kullanılmaktadır.( Futbol , Basketbol , Yüzme , Bisiklet) Dayanıklılık veya beceriye dayalı sporlar yapan kişiler için dairesel antrenman çeşidi ağırlık antrenmanı ihtiyaçları için en ideal yollardan biridir. Becerilerini desteklemek için aeorobik enerji sistemlerini çalıştırarak kaslarının daha güçlü olmasını ve dayanıklı hale gelmesini hedeflerler.

Zinde kalmak için örnek bir dairesel antrenman ( Aeorobik )

  1. İp atlamak
  2. Kürek
  3. Bisiklet
  4. Koşu
  5. Merdiven tırmanmak
  6. Eliptik Bisiklet
  7. Yüzme

Ağırlık amaçlı yapılabilecek belli hareketler

  1. Barfiks
  2. Mekik
  3. Şınav
  4. Ters Mekik
  5. Zıplama
  6. Lunge
  7. Diğer aletli tüm ağırlık hareketleri

1, “Circuit Training – Dairesel Çalışma” hakkında görüş bildirdi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir