Nasıl Kardiyo Yapılır?

Kardiyo olarak kullandığımız kelime aslında kalp ve damarları kapsayan dolaşım sistemini ifade eden kardiyovasküler kelimesinin kısaltılmış halidir. Kardiyo, kalp damar sistemini ve akciğerleri aktif bir şekilde çalıştırdığımız egzersizlerin genel adıdır. Kardiyo egzersizlerinde temel amaç kalp atışlarının hızını kontrollü bir şekilde arttırmaktır. Günlük hayatımızda nefes alış verişimizin arttığı, nabzımızın yükseldiği her durumda kardiyo yapıyor sayılırız. En çok bilinen kardiyo egzersizleri; koşmak, kürek çekmek ve bisiklet sürmektir. 

Sağlık ve güzellik sektörünün popülerlik kazandığı son yıllarda insanların estetik vücuda sahip olma kaygısı giderek artıyor. Estetik bir vücuda sahip olmak isteyen hemen herkes kas geliştirmek için uğraşıyor. Ama unutulmaması gereken bir şey var. Böyle bir vücuda sahip olmak istiyorsanız kardiyo yapmak şart. Birçok insan kardiyo egzersizlerini kilo vermek, yağ yakmak için uygulasa da bunların yanı sıra güçlü bir kalp, dayanıklılık ve düşük stres için kardiyo yapmalıyız. Kardiyo egzersizlerinin iki temel çeşidi vardır. Bunlar hafif tempo düzeyli kardiyo (LISS) ve yüksek tempo aralıklı kardiyo (HIIT). Bu iki temel kardiyo çeşidini elde etmek istediğiniz sonuca göre antrenman programınıza ekleyebilirsiniz.


Peki, size en uygun kardiyo hangisi? Hafif tempo düzeyli kardiyo kalp atış hızınız normal seviyenin biraz üstünde olduğu sabit bir tempoda 40-60 dakika boyunca devam eden antrenmanlardır. Bu şekilde uyguladığınız kardiyo egzersizleri kaslarınızı çok fazla yıpratmaz. Böylelikle birçok insanın kaygısı olan kardiyo kaynaklı bir kas kaybı yaşamazsınız. Eğer vaktiniz varsa bu tür kardiyo egzersizleri kalori açığı yaratıp yağlarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır

Aynı zamanda bu kardiyo türünü uygulamaya başladığınızda zamanla genel kondisyon seviyeniz artacaktır. Bu durum günlük yaşantınızda daha dayanıklı ve zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Yüksek tempo aralıklı kardiyo antrenmanlarından bahsedecek olursak bu antrenmanlar kısa süre içerisinde uygulanan maksimum kalp ritmimizi yaklaşık yüzde 85’e çıkartıp tekrar normal seviyeye indirdiğimiz antrenmanlardır. Örnek verecek olursak 15-20 dakika koşacağımız bir antrenmanda 1 dakika yüksek hızlarda koşup ardından 2 dakika hafif tempolara indiğimiz daha sonrada tekrar 1 dakika tempoyu yükselttiğimiz antrenman modelleridir.

Bu tip kardiyo egzersizlerinde amaç kısa sürede fazla kalori harcamaktır. Genelde 15-20 dakika olarak yapılan yüksek tempo aralıklı kardiyo çok fazla zamanı olmayan insanlar için genelde tercih edilen kardiyo tipidir. Artık sizde bunları dikkate alıp yaşantınıza en uygun kardiyo antrenmanını seçebilir ve uygulamaya başlayabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir