Laktik Asit Nedir ? Laktik Asit Vücuttan Nasıl Atılır ?

Laktik asit yoğun egzersiz sırasında vücudumuzda artan bir enzimdir. Vücudumuz aldığı besinleri enerjiye çevirmek için Adenozintrifosfat (ATP) kullanır. ATP vücutta bulunan tüm kas dokusu hücrelerinde depolanır. Vücudumuzda ATP üretiminin sağlandığı iki metabolizma yer alır. Bunlar Aerobik ve Anaerobik olarak ikiye ayrılır. İkisinin arasındaki temel fark Aerobik metabolizmanın üretim esnasında oksijen kullanmasıdır. Anaerobik süreçte oksijen kullanılmadan enerji üretilmektedir. İşte tam bu sürece geçildiğinde, Aneorobik sistemde vücut enerji üretirken laktik asit birikiminide gerçekleştirir. Yani kısaca kaslarımız yüksek tempo gerektiren veya yüksek güç gerektiren spor aktiviteleri esnasında aşırı efor sarfederken ( Depar Atmak , Yüksek ağırlık kaldırmak ) Anaeorobik sürece geçer ve kas hücrelerine enerji oksijen kullanılmadan aktarılırken bir yandanda laktik asit dediğimiz laktat bir yan ürün olarak ortaya çıkar. Laktik asit kaslarımızda ağrılara , yakmalara ve istemsiz acılara sebep olur.

Laktik asit kaslarda birikerek yorgunluğa sebep olur. Spor salonuna yeni başlayan insanlarda görülen tutulmalar yakmalar ve acıların en önemli sebeplerinden biri laktik asittir. Ayrıca sütte bulunan laktozun laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik asit halini aldığını görebiliriz. Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra hissettiğimiz uyku ve rahatlama hissini buna yorumlayabiliriz.

Laktik asit vücuttan nasıl atılır ?

Laktik asit vücuttan doğal yollarla atılmaktadır. Laktik asit vücutta dinlenme esnasında bile az miktarda bulunmaktadır. Laktik asit karaciğere taşınarak orada enerjiye geri dönüştürülmek üzere karaciğer tarafından parçalanmaktadır. Zaman yenilenmek ve dinlenmek için en iyi ilaçtır. Bizim ise laktik asit birikimini en aza indirgemek için antrenman esnasında veya sonrasında yapabileceğimiz bazı teknikler bulunuyor.

Antrenman esnasında patlayıcı kuvvet kullanacağınız alanlarda laktik asit üretimi yükselmektedir. Patlayıcı gücünüzü kullanırken anaerobik enerji üretirsiniz. Antrenmanınızdan sonra soğuma sürecini atlamamak laktik asit birikmesini önlemek için en önemli yöntemdir. Örnek olarak depar attığınızı düşünelim. Depar antrenmanının sonuna eklenecek düşük tempolu bir jogging ve soğuma hareketleri ile vücudumuzun soğumasını sağlayarak anaerobik süreçten aerobik sürece geçişi hızlandırabiliriz. Böylece vücudumuz oksijen vasıtasıyla enerji üretimine geçip laktik asit üretimi için gerekli koşullardan uzaklaşacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir