Evinde kilo vermek amaçlı ya da sağlıklı yaşam amaçlı antrenman yapmak isteyip fitness salonlarına gidemeyen çok insan var. Bu kişiler için evlerine bir dambıl seti almaları önerilebilir. Fakat herkesin dambıllarla çalışmak istemesi söz konusu değil. Bu yazımızda aletsiz evde yapılabilecek fitness programı hakkında bilgileri derledik. Evde aletsiz vücut geliştirme programı yardımıyla alet kullanılmadan kaslanarak güçlenmeniz mümkün olacak.
Evde Aletsiz Yapılacak Antrenman Programı Detayları
Evde aletsiz yapılacak antrenman programı hareketleri sürekli olarak uygulanması gereken hareketlerdir.
1-Şınav
Şınavın vücudun üstü için olmazsa olmaz olduğunu herkes bilmektedir. Şınavsız aletsiz antrenman düşünülemez. Şınavın göğsü, ön omzu, arka kolu ve karın bölgesini geliştirdiği malumunuz.
2-Bulgar Split Squat
Bu hareket bacaklarınız için çok önemli. Ağırlık olmadan tek bacakla çalışmak bu hareketi zorlaştıracaktır.
3-Pistol Squat
Ağırlık olmadan normal squad çok kolay kaçacaktır. Bundan ötürü tek bacak ile bu hareketin yapılması çok iyi bir alternatif olacaktır. Bu hareketin ilk yapıldığı dönemlerde dengeyi kurmanızda zorlanılmaktadır. Veyahut bacaklar yeterli seviyede güçlü değildir. Önceleri bir yerden destek almanız iyi bir fikir olacaktır. Zaman geçtikçe dengeyi sağlayabilirsiniz.
4-Barfiks
Barfiks çok bilinen bir hareket. İnsanlar bu hareketle kuvvetlerini ölçüyor. Önceleri yapılması zor olabilir. Bu gibi durumlarda yardım alabilirsiniz. Bir kişi bulabilir ve yalnız başına yapabileceğiniz zamana kadar hareket esnasında sizi hafif yukarıya itip destekte bulunsun.
5-Pike Push Up
Bu hareket omuzlar için güzel bir çalışmadır. Bu hareketi yaparken başlarda hafif bir şekilde eğimle başlayarak güçlenmeniz ardından vücudu dikleştirin. Yeteri kadar kuvvetlenmeniz ardından başka hareketlere geçebilirsiniz.
6-Plank
Plank hareketi aletsiz evde yapılabilecek fitness programı için olmazsa olmaz bir çalışmadır. Gövdeyi ve bilhassa karnı çalıştırabilen bir çalışmadır. Bu hareketin tekrar tekrar yapılmasına gerek yok çünkü amaç bu pozisyonla kalış süresini arttırmak.
Bu hareketler yapılırken her setin arasında 1 dakika dinlenmeniz iyi olacaktır. İlerleyen zamanlarda bu süresinin azaltılması mümkün olacaktır. Ayrıca haftalık olarak 3 gün çalışmanız önerilir. 1 ya da 2 kez çalışmaktan bu çalışma temposu daha iyidir. Bunlara ek olarak her çalışma sonrası 1 günlük aralar verebilirseniz daha iyi olacaktır.